הסרטון היה מאד אינפורמטיבי לגבי סוגי הצמחים שבשימוש להפחתת מוקוזיטיס , שנבדקו מחקרית. היה לי מעניין לראות עוד מתכונים להכנה ממגוון הצמחים שצוינו.
כאשר אני מדריכה מטופלות עם ממאירות שד לקראת הטיפול אני תמיד מדגישה את החשיבות של היגיינת פה מהיום הראשון של הטיפול ולא רק כאשר מתחיל המוקוזיטיס. לרוב אני ממליצה על שטיפות של מי מלח - כוס מים פושרים עם כפית מלח או שטיפות עם טנטום ורדה. לבצע 3-4 פעמים ביום. בגלל הבחילות ושינוי בטעם שמתי לב שהמטופלות מעדיפות שטיפת פה עם מי מלח. האם הצמחים שהוזכרו בסרטון, יש להשרות במים ולגרגר , האם ניתן לקנות מיצוי או תערובת מוכנה שלהם?
במהלך ההדרכה הראשונית אני מבקשת לשים לב לתזונה מאוזנת מבחינת אבות המזון, להפחית סוכרים ( האם יש מחקר שהראה הפחתה בסיכון לסרטן או לתגובה יותר טובה לטיפול?) לא לאכול דברים שאינם מבושלים כמו דג נע או ביצה לא מבושלת בייחוד בזמן שספירות הדם נמוכות. בעניין של חוסר תאבון עם בחילות - ממליצה להן לא להישאר זמן ממושך ללא אוכל מאחר ומיצי קיבה שעובדים על ריק גם עלולים לגרום לבחילות. למצוא משהו שטעים להן בגלל שינוי בטעם. בנוסף קראתי וגם ממליצה למי שמתלוננת על טעם מתכתי בפה הפתרון בזמן האוכל להשתמש בסכום מפלסטיק ולא ממתכת. ישנם עוד מגוון עצות שאני נותנת למטופלות לקראת הטיפול הראשון שלהן בנושא תופעות לוואי של מערכת העיכול, בקיצור אני מקדישה לתחום תסמיני GI חלק מאד משמעותי בהדרכה שלי.
תגובה
ערב טוב, תודה על המשוב המעניין!
חלק מהצמחים אפשר למצוא ולהכין מהם תה, או לכתוש לאבקה/משחה ולצרף למשל לטחינה ולייצר משחה שאותה ניתן למרוח על הפצעים.
גדילן, למשל, אפשר בהחלט לקנות בטינקטורה, כדאי לאדות האלכוהול במים רותחים (ופשוט להניח להם להתקרר).
טנטום ורדה מצויין, גם מי מלח. חומצה היאלורונית, לגרגור וג׳ל למריחה, אפילו טובים יותר.
ההדרכות שאת נותנת מצויינות. אנחנו ניתן עדויות מחקריות בנושא סוכרים וסרטן במפגש התזונה.
כדאי לבקש מהמטופלות לעשות ניסוי על עצמן - האם קיבה ריקה או דווקא מזון עוזרים לבחילות. זה יכול להשתנות.
גם אני שמעתי את הרעיון על סכום הפלסטיק /עץ - רעיון ממש נחמד :).
אשמח מאוד לשמוע עוד נתונים, בין אם במפגש ובין אם כאן - ואם את מסכימה - אשמח גם להפנות את תשומת ליבם של המשתלמים להערותייך.
תודה!
עדי